Om boken
Spegeln i rummet utanför Roman av Stina Nilsson Bassell
Spegeln i rummet utanför Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Elsas make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne. Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673. Detta är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.
Romanen är en resa i tid och rum Norrköpingsförfattaren Stina Nilsson Bassell släpper en ny roman. I ”Spegeln i rummet utanför” får läsaren följa med på en dramatiskt hisnande resa i tid och rum som landar i skärgårdsidyllen Sanden. – Jag låter de båda epokerna möta varandra i en parallellhandling och hela berättelsen handlar egentligen i grunden om utsatta kvinnor som frigör sig och tar sig fram efter bästa förmåga. Det är ett tema som brukar återkomma i mina böcker. Kvinnan i den historiska delen tvingas fly och den moderna kvinnan har tröttnat på makens och tonårsdotterns tjat när hon av en händelse hittar den gamla anteckningsboken. Norrköpings Tidningar, Gunnar Hagberg, 20180908
Recensioner:
”Det är en fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera av hela mitt hjärta. 4 av 5 solar. ″/ Bokprataren
”Stina Nilsson Bassell har en alldeles egen och särpräglad berättarstil som jag nog skulle känna igen var som helst och som jag tycker väldigt mycket om.” / Boklysten
”Stina Nilsson Bassell är en författare som jag inte läst tidigare. Romanen ”I mjölnarens spår” som hon också har skrivit, känns lockande och finns på Storytel, den ska jag ta och lyssna på! ”/ bokspionen
Gripande,stark och fängslande! 4 av 5 Jenniesboklista
”Stina Nilsson Bassell har ett ovanligt men vackert och målande språk som gjorde att det tog ett tag för mig att få in läsrytmen men när jag fick det så älskade jag hennes sätt att skriva.”
”Spegeln i rummet utanför får 3,75 av 5 stjärnor” Bibliofilan
”För mig personligen blir det känslan som när jag läser en roman av Jane Austen. Miljöbeskrivningarna blir mindre viktiga än det som händer inombords i romanens karaktärer. Stina har gjort det lika mästerligt som Jane Austen gjorde. Kultursidan.nu
Om författaren
Stina Nilsson Bassell är född i Västervik 1963 och bor i Norrköping. Efter en tid i Linköping, där hon upptäckte skrivandet och ”upptäckte” sin sambo, har hon ägnat sig mer och mer åt ordet. Hon har frilansat som radioreporter, men skrivandet tog över och 2010 kom hennes första bok ut. Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond och Region Östergötlands honnörsstipendium. Hon har många strängar på sin lyra och har sjungit i jazzband samt målat tavlor, en del bokomslag är hennes egna tavlor. Mer information: Stina Nilsson Bassell stina.bassell@tele2.se stinanilssonbassell.wordpress.com
Tallbergs Förlag info@tallbergsforlag.se tallbergsforlag.se/forlaget/press
Bokvideo om Stinas andra böcker
Spegeln i rummet utanför är en roman skriven av mig Stina Nilsson Bassell
Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Kvinnan, Elsas, make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord hon bevittnat. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne.
Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673.
Det här är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.
Jag är född i Västervik 1963 och bor i Norrköping. Linköpingstiden, i tonåren och tills jag var 27 år, var full av engagemang och papper och penna. Där upptäckte jag skrivandet, och i Norrköping ”upptäckte” jag min sambo.
Jag har frilansat som radioreporter, men det fiktiva tog över, och 2010 kom min första bok ut. Medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond och Region Östergötlands honnörsstipendium. Jag har sjungit i jazzband och egna låtar, samt målat tavlor, en del av bokomslagen är mina egna tavlor. Nu har jag tio utgivna böcker i min ryggsäck. Romaner, diktböcker och sagoböcker. Fem av dem har blivit ljudböcker.
Året är 1673. En kvinna flyr för sitt liv. Elsas make och systerdotter har avrättats till följd av det brutala mord Elsa bevittnade. Utklädd till man sitter hon upp på hästryggen för att försöka undkomma mannen som förföljer henne.
Året är 2006. Efter att ha tröttnat på både sin makes och tonårsdotters svåra humör besöker Suset en äldre kvinna i den lilla byn på Norra Finnö. Där kommer hon över en gammal skrivbok som tar henne bakåt i tiden, till år 1673.
Detta är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i Småland år 1673.
———–
Recensioner:
”Gripande, stark och fängslande! 4 av 5”
”Stina Nilsson Bassell har en alldeles egen och särpräglad berättarstil som jag nog skulle känna igen var som helst och som jag tycker väldigt mycket om.”
”Stina Nilsson Bassell har ett ovanligt men vackert och målande språk som gjorde att det tog ett tag för mig att få in läsrytmen men när jag väl fick det så älskade jag hennes sätt att skriva.
Spegeln i rummet utanför får 3,75 av 5 stjärnor.”
”Stina Nilsson Bassell är en författare som jag inte läst tidigare. Romanen ”I mjölnarens spår” som hon också har skrivit, känns lockande och finns på Storytel, den ska jag ta och lyssna på! ”
”För mig personligen blir det känslan som när jag läser en roman av Jane Austen. Miljöbeskrivningarna blir mindre viktiga än det som händer inombords i romanens karaktärer. Stina har gjort det lika mästerligt som Jane Austen gjorde.”
Bokprataren
” Det är en fantastisk bok som jag verkligen kan rekommendera av
hela mitt hjärta. /5″
”En intressant berättelse som underhåller men också tar upp kvinnans utsatthet då och nu. Både dåtidens Elsa och nutidens Suset, Clara mfl är karaktärer och har historier som berör. Läs! Bli berörd! Bli engagerad! Läs!
Kvinnors utsatthet och kamp är alltid lika viktig!”
Poäng: 5 av 5
”Det här är den andra boken som jag läst av författaren och även fast jag gillade ”I mjölnarens spår” (som jag mer än gärna rekommenderar) så är den här boken ett strå vassare enligt mig!”
”Spegeln i rummet utanför” av Stina Nilsson Bassell (5 av 5) Omtumlande, stark och mörk. Bitvis hjärtskärande
”Det känns som att Stina har gjort ett grundligt researcharbete kring 1600-talet vilket höjer läsupplevelsen. Jag blev berörd av handling och karaktärer, det är en stark och gripande berättelse. Böckerna lämnar avtryck. De lämnar spår efter sig….”
____
Stina Nilsson Bassell släpper bok nr 10
Eftertanke. Stina Nilsson Bassells händer förstärker och förtydligar orden. Nu är författaren aktuell med sin tionde bok, romanen Spegeln i rummet utanför.
”Det var den rätta avrättningen”
NORRKÖPING Inspirerad av mörk historia och av ljusa barndomsminnen. I köket med de färgglada kopparna berättar författaren Stina Nilsson Bassell om inspiration och arbete. Snart släpps nya romanen Spegeln i rummet utanför.
När jag kliver innanför grinden på Bråbogatan i Röda Stan i Norrköping känner jag hur historier skapas i denna oas. Den lummiga trädgården är inbjudande, under vindruvsrankan öppnas dörren till det röda huset med vita knutar.
För mig är författaren Stina Nilsson Bassell ett oskrivet blad. Det är alltid pirrigt att möta en ny människa som man inte vet något om, lite som att öppna en bok och bli indragen i en ny värld. Det blir ett skratt när hon presenterar sig och jag svarar: – Jag heter Stina och kommer från Kultursidan.
Jag möts av en varm människa. Stina utstrålar positiv energi och jag dras in i hennes aura när hon bjuder mig att stiga på. Vi slår oss ner vid köksbordet. Kök är gjorda för samtal, husets hjärta visar vem det är som bor där. Här lyser färgglada koppar och vackert porslin på hyllorna. Det är ett välkomnande kök.
Spegeln i rummet utanför är Stina Nilsson Bassells tionde bok. I bagaget har hon inte bara romaner utan även sagoböcker och diktsamlingar. Stina har många strängar på sin lyra, journalist, sångerska och författare.
Spegeln i rummet utanför är en fiktiv berättelse inspirerad av en avrättning som skedde i Finnveden i nordvästra Småland år 1673. Där är också en parallellhistoria som tar oss till Sanden år 2006.
– Jag ville vara i det mörka, tunga men även i det ljusa, lyckliga, inleder Stina om Spegeln i rummet utanför.
© Text: Christina Wernersson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin
Läs artikeln:
—————————————————
Västervikstidningen, 30 augusti år 2018, om ny bok
Bild: Holger Thell | Stina Nilsson Bassell är från Västervik och släpper nu sin fjärde roman. Hon flyttade från staden 1976.
Västerviksbördiga Stina släpper ny bok
VÄSTERVIK/NORRKÖPING Författaren Stina Nilsson Bassell släpper ny bok den 8 september. Med den vill hon beröra och skaka om läsaren.
05:00 | 2018-08-30
Stina Nilsson Bassells nya bok ”Spegeln i rummet utanför” är hennes fjärde roman i ordningen. Den handlar bland annat om Elsa, som 1673 blir vittne till en fruktansvärd händelse, och sedan förklädd till man måste fly till häst genom Småland och mot Östergötland. Hon är tätt jagad av en man som har med händelsen att göra. Men mer än så vill inte Stina Nilsson Bassell avslöja.
Romanen har krävt mer research än vanligt, bland annat eftersom den delvis är förlagd till år 1673 och är löst baserad på en verklig historia, berättar författaren.
– Jag tog avstamp i en avrättning som skedde i Finnveden 1673. Men handlingen utspelar sig också 2006 på ön Norra Finnö i St:Annas skärgård, berättar Stina Nilsson Bassell.
– Jag är inte hästvan alls, så jag var tvungen att ta reda på en hel del om restider till häst, bland annat.
De två tidsåldrarna möts genom Suset, en kvinna som kommer i kontakt med en skrivbok från 1600-talet. Och så tar historia fart igen.
– Jag blev intresserad av fallet med avrättningen, och kände att det fanns en större story gömd där i historien. Men det är helt skönlitterärt, jag spann vidare på det.
– Jag tycker att det är spännande att undersöka vad som kan gömma sig bakom, både personer och en händelse.
Stina Nilsson Bassell hoppas att hon kan beröra med boken.
– Ja, det är ett ord jag tycker om. Jag hoppas att jag kan beröra läsaren.
Vad hoppas du på efter boksläppet?– Jag hoppas att boken läses, att de som gör det tycker om den, och att den kan skaka om läsaren lite.
Bild: Folkbladet VT NT Spegeln tapet Stina wall Roll-up Ica maxi
Bokvideo till de fyra nya ljudböckerna
Man undrar: Är jag glad eller är jag glad?
Jo, överglad att böckerna som är sex och åtta år gamla har getts ut som ljudbok nu 2019. Först som ”bara” ljudfil, och sedan även som MP3-skiva och CD- Bok.
Stolt! Glad! Lycklig!
Andetag på MP3-SKIVA & CD-BOK & nedladdningsbar Ljudbok
Andetag är Stina Nilsson Bassells debutroman från 2011.
Elsa lever i en kokong. Hon har alltid varit en yta. Hennes man Bo gör allting värre. Han har henne i sin hand och han spelar ett spel. Nu är Elsa trött på sin inbitna roll och den fästing Bo känns som.
Hon sparkar bakåt. En julgardin som aldrig blir upphängd blir den totala upplösningen. Så Bo försvinner. Går upp i rök, drar iväg. Elsa blir sig själv. Hon börjar leva. Allt bubblar upp till en yta som Elsa inte visste fanns. Pelle har ett antikvariat. Vägar korsas. Kopplingar till det förgångna och till nuet. Livet vävs ihop till en vacker matta.
”En klart läsvärd bok som kan väcka tankar och funderingar hos många, och som trovärdigt beskriver framförallt ett kvinnoliv i förändring och positiv utveckling.” Rose-Marie Grundström-Linder, qoolaqvinnor.se
”Nilsson är absolut en nyskapande ordkonstnär.” Eleni Schmidt, Tidningen Kulturen
Kvinnan i centrum i mina romaner!
”…Nilsson har lyckats fint i att få ihop den här boken om den ensamma och utåt sett så kyliga kvinnan, som lever med sin bitterhet och frustration. Faktiskt så får hon blomma ut och, som alltid, gläds jag åt när böcker får sluta hoppingivande och lämnar en med en känsla av att allt kan vända.”
”Den tar upp viktiga saker som personlig utveckling, att våga lita på och släppa in andra människor och om hur en jobbig händelse (som en separation) kan visa sig vara det bästa som hänt en person. Jag tycker att det är väldigt vackert, och jag ser fram emot fler böcker av Stina Nilsson.”
Tidningen kulturen
”…huvudpersonen är trots allt en egocentrisk kvinna som tycker mer om möbler än om människor.
Trots detta är språket så pass fascinerande att man förlåter boken dess brister. Läsaren väntar med hela kroppen på Nilssons nästa roman.”
”En klart läsvärd bok som kan väcka tankar och funderingar hos många, och som trovärdigt beskriver framför allt ett kvin¬noliv i förändring och positiv utveckling.”
”Sedan Elsa gråtit och rasat, förbannat och varit brutalt ärlig mot grannar, arbetskamrater och släktingar vaknar en ny Elsa upp. Den nya Elsa är livsbejakande, nyfiken och ställer alla de frågor som tidigare hade varit fyllda av obehag för henne.”
”… är detta en väldigt läsvärd bok och som man läser på en eftermiddag men det jag tyckte mest om i boken är helt klart språket. Det är vackert, flytande och underbart. Lite som att jag fick känslan av att flyta när jag läste den. Helt klart en liten fin bok i fin förpackning och med fint innehåll.”
Eko av natt på MP3-SKIVA & CD-BOK& nedladdningsbar Ljudbok
Publicerat den 14 mars, 2019 av stina bassell
Eko av natt är Stina Nilsson Bassells andra roman från 2013.
”Romanen handlar om Tanja som är nedtryckt och utplånad av sin man, men orkar resa sig igen. En mycket spännande roman där Stina Nilsson använder sin stora poetiska förmåga att i ord fånga ångest, vanmakt, hämnd och lättnad.
Ibland lyckas man komma över nyskapande litteratur. En bok, som inte riktigt passar in i något fack, hur mycket man än vrider och vänder på den. Stina Nilssons Eko av natt, är just en sådan bok.
Nilssons språk passar inte in i någon tydlig genre, trots att ämnet är omskrivet många gånger förr. Poetisk spänning, är det närmsta jag kan komma en rättvis beskrivning.” Jenny Bång, Kulturmagasinet Kulturbloggen.
Kvinnan i centrum i mina romaner!
I”bland lyckas man komma över nyskapande litteratur. En bok, som inte riktigt passar in i något fack, hur mycket man än vrider och vänder på den. […] Poetisk spänning, är det närmsta jag kan komma en rättvis beskrivning.”
”Det tog ett tag innan jag började läsa men när jag väl började kunde jag helt enkelt inte sluta. En sida till, en sida till, var det som ekade genom mitt huvud. För det här är riktigt bra. Bra skrivet och berättat, sammanhängande och bearbetat. Läs absolut!”
Tidningen kulturen
”Det dramatiska känsloläget läggs fram redan i det inledande kapitlet: ” Hon springer ut i nattlinnet. Hennes andning är häftig. Den stannar i bröstet. Något har brustit inom henne. Något skär som knivar i hennes kropp. Håret är fuktigt av rädslan. Det sitter som klister runt hennes ovala ansikte. Det tränger in i munnen.”
”Berättelsen är skriven med tempo och med spänning om ett ämne som tar tag i sin läsare. Ämnet är kvinnovåld och läsaren får träffa Tanja och genom henne få uppleva tankar och känslor kring det som har hänt henne. Det är en viktig historia som berättas; om Tanjas destruktiva äktenskap som hon lyckas bryta sig ur.”
”Det är mycket och svåra känslor – det är aldrig lätt att läsa om ångest och förtvivlan och den här texten är så stark att jag själv tidvis får en knut i magen och lätt andnöd.”
Sagan blir Ljudbok efter nio år
Nio år senare händer det:
Nu är Sagan om smått och gott- och om trollen, häxan och spöket, ute som ljudbok. Sagan är från 2010, min debutbok, ursprungligen med Marika Lifs fina teckningar, nu med bara mina ord och en bra uppläsare Amelie Tinnadotter Norrby.
Med det fina omslaget av Natja Koldby Sørensen.
Gissa om jag är superglad och superstolt och superlycklig!
”Det är en naturälskande, poetisk ton i Stinas ord och berättelsen är långsam på ett trevligt sätt. Boken känns som en skön och kanske behövlig kontrast mot de ofta skränigt speedade barnprogram som ofta slöflimmrar i barnfamiljshemmen.”/Monsterum
Tidningen Kulturen
Sagan om ”Smått och gott- om trollen, häxan och spöket” av Stina Nilssons är en perfekt högläsningsbok som kan ge fina associationer för barnens fantasi med den lockande texten och med de skira sköna teckningarna som Marika Lif står för.
Det här är en saga med alla sagoingredienser som behövs för att sätta igång barns fantasi. De sköna bilderna av Marika Lif passar utmärkt till texten, men…
Monsterum
Det är en naturälskande, poetisk ton i Stinas ord och berättelsen
är långsam på ett trevligt sätt. Boken känns som en skön och
kanske behövlig kontrast mot de ofta skränigt speedade
barnprogram som ofta slöflimmrar i barnfamiljshemmen.
Sagan handlar om de goda trollen och deras förskräckelse när de möter ondska, och man rycks med i deras kamp för det goda. Det här är en bok med ett ganska avancerat språk som ger många möjligheter att utveckla barnens ordförråd. Det är en bok som passar att prata om när man läser, som garanterat kommer ge upphov till diskussion hos barnen.
Det är som en Saga: Tack Swann Audio, Amelie Tinnadotter Norrby (berättarröst till Sagan om smått och gott- om trollen, häxan och spöket och Sagan om häxan Märta- och om trollen och spöket) och Natja Koldby Sørensen (omslag till Sagan om smått och gott- om trollen, häxan och spöket och Sagan om häxan Märta- och om trollen och spöket). / Stina
Sagan om häxan Märta- och om trollen och spöket är från 2013.
”Det är en förtjusande berättelse skriven i gammal sagotradition på ett poetiskt lekfullt språk som gör att man inte vill sluta läsa. Med Nilsson som ”berättarröst” kan man kura ner sig i säng eller soffa för en stunds mysig högläsning och bara resa med.”/ Tidningen Kulturen
Denna mystiskt skimrande saga handlar om den elaka häxan Märta, som nu är en snäll häxa tack vare trollens snällpulver. Märta bor hos de lyckliga trollen i den lyckliga gläntan. Där det bara är lyckligt, eller?
En gång i månaden förvandlas Märta till den fasansfulla, elaka häxa som hon en gång varit. Trollen är då lite oroliga. Kommer den elaka häxan kunna hålla sig borta från gläntan? Och vad gör barnen i den lilla gläntan?
Boken är främst en högläsningsbok som ger möjlighet till språklig utveckling eftersom många ord måste förklaras.
När Märta blivit elak blir hon påhittig och hon lurar två små barn, som gått vilse, att gå hennes ärende för att stjäla asken med snällpulver. De öser snällpulver över henne, så mycket att hon inte ens minns att hon varit elak, vilket blir lite komiskt.
Tidningen Kulturen
Det är en förtjusande berättelse skriven i gammal sagotradition på ett poetiskt lekfullt språk som gör att man inte vill sluta läsa.
Med Nilsson som berättarröst kan man kura ner sig i säng eller soffa för en stunds mysig högläsning och bara resa med.
Precis som i den klassiska sagan leds barnen in på tankar om ont och gott, rätt och fel. Men skillna¬den här är att den elaka personen inte är ond rakt igenom. Det tyder på en lovvärd vilja att nyansera sagans svartvita värld. … det är lätt att charmas – och dras med – av det bubblande ordflödet i Stina Nilssons saga. Lusten och viljan att berätta går inte att ta miste på och entusiasmen smittar.
Berättelsen var mycket trevlig och fantasifull men ett käckt språk, inte så korrekt som det brukar vara i en roman, utan språket överraskar. Bilderna som är gjorda av illustratören Ulricha Kindler är så otroligt färgglada och söta.
Det var en söt berättelse om snällhet och elakhet. Den riktar sig till mindre barn skulle jag gissa och den passar säkert utmärkt för dem. Jag tyckte att den gick bra att läsa även som vuxen och jag kan varmt rekommendera den särskilt med tanke på de färgsprakande illustrationerna.
Det är som en Saga: Tack Swann Audio, Amelie Tinnadotter Norrby (berättarröst till Sagan om smått och gott- om trollen, häxan och spöket och Sagan om häxan Märta- och om trollen och spöket) och Natja Koldby Sørensen (omslag till Sagan om smått och gott- om trollen, häxan och spöket och Sagan om häxan Märta- och om trollen och spöket). / Stina
Bild:
Pingback: NY BOKVIDEO | stina nilsson bassell